Η Νηστεία που συνοδεύει όλη την διάρκεια της Σαρακοστής και ειδικά την Μεγάλη Εβδομάδα, εκτός από επιλογή και ανάγκη προσφέρει ορισμένα παράπλευρα σωματικά και πνευματικά οφέλη. Ας δούμε ορισμένα μόνο από αυτά!

ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΛΙΠΙΔΙΩΝ

Το προφίλ των Λιπιδίων στον οργανισμό επηρεάζεται άμεσα από το είδος αλλά και την ποιότητα της διατροφής. Η έλλειψη τροφών ζωικής προέλευσης σημαίνει μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους ειδικά σε κορεσμένα λιπαρά. Με αυτό τον τρόπο βοηθά στο να μειωθεί η κακή Χοληστερόλη LDL και τα επίπεδα των Τριγλυκεριδίων στο αίμα βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό προφίλ του ατόμου.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ

Η νηστίσιμη διατροφή είναι συνολικά μια χορτοφαγική δίαιτα με έντονα στοιχεία Μεσογειακής διατροφής πλούσια σε Φυτικές Ίνες και Πρωτεΐνες μη ζωικής προέλευσης, ενώ ταυτόχρονα είναι απαλλαγμένη από κορεσμένα λιπαρά αλλά πλούσια σε Μονοακόρεστα και ω-3 Λιπαρά. Έτσι συμβάλλει στην πρόληψη εμφάνισης θρομβωτικών επεισοδίων, στην καλύτερη καρδιακή λειτουργία και τελικά σε ελάττωση του συνολικού Καρδιαγγειακού κινδύνου.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

Διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και άλλες πηγές φυτικής προέλευσης που ταυτόχρονα είναι απαλλαγμένη από επεξεργασμένα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας στο αλάτι αποδεδειγμένα συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Ενδεχομένως να οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητα των παραπάνω νηστίσιμων τροφών σε Κάλιο και την αντίστοιχα χαμηλή σε Νάτριο.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ

Μελέτες που αφορούν στην Μεσογειακή διατροφή η οποία έχει εμφανείς ομοιότητες με την νηστεία, φανερώνουν πως η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στον πρόωρο κορεσμό από φαγητό και έτσι σε ελάττωση των συνολικών θερμίδων ημερησίως. Τελικά επιτυγχάνεται μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη που ενισχύεται και από την αποφυγή του αλκοόλ που οδηγεί σταδιακά σε αυξημένες πιθανότητες απώλειας κιλών ειδικά εάν συνδυαστεί με ήπια σωματική άσκηση.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Η υψηλή περιεκτικότητα σε Φυτικές Ίνες στα Φρούτα, Όσπρια και Λαχανικά αυξάνει το περισταλτισμό του Εντέρου και την καλύτερη λειτουργία της Πέψης. Η αποφυγή εντόνως Λιπαρών γευμάτων βελτιώνει τα συμπτώματα της Γάστρο-Οισοφαγικής Παλινδρόμησης, ενώ συμβάλλει και στην υγεία του εντερικού μικροβιώματος (μικρόβια που φυσιολογικά βρίσκονται στο έντερο μας) και στην συνολική αποτοξίνωση του οργανισμού.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ – ΕΥΕΞΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Η ισχυρή περιεκτικότητα σε ΑντιΟξειδωτικές ουσίες και η αυξημένη πρόσληψη σε Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία που εμπεριέχονται στο νηστίσιμο διαιτολόγιο θεωρούνται ως απαραίτητη βοήθεια για σωματική ευεξία σε πολλές μελέτες. Η αποφυγή υπερθερμιδικών και λιπαρών γευμάτων που σχετίζονται άμεσα με την μεταγευματική υπνηλία συμβάλλει στην πνευματική εγρήγορση.

Το διαιτητικό πρότυπο της Νηστείας θεωρείται και ως μη φαρμακευτική αλλά συγχρόνως θεραπευτική παρέμβαση σε πολλές ασθένειες ιδίως Ενδοκρινικής και Νεύρο-Ψυχικής αιτιολογίας. Σε συνδυασμό με την πνευματική συμμετοχή στην θρησκευτική κορύφωση αυτών των ημερών επέρχεται ευεξία και ισορροπία.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ :

  • ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ, ώστε να υπολογισθούν και να καταμεριστούν σωστά οι Υδατάνθρακες που περιλαμβάνονται στα νηστίσιμα γεύματα
  • ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ, καθώς ο αποκλεισμός του κρέατος και του Αιμικού Σιδήρου από την διατροφή θα πρέπει να οδηγήσει στην αναζήτηση άλλων πηγών πρόσληψης Σιδήρου
  • ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ, καθώς με τον αποκλεισμό των Γαλακτοκομικών προϊόντων θα πρέπει επίσης να ισοσκελιστούν οι ημερήσιες ανάγκες σε Ασβέστιο, Μαγνήσιο και βιταμίνη D

Με τις απαραίτητες διαιτητικές προσαρμογές, το πραγματικό νόημα της νηστείας για αυτοσυγκράτηση, ταπεινότητα και πνευματική ανάταση μπορεί να οδηγήσει στην κατάνυξη και αγαλλίαση των ημερών.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Trepanowski JF, Bloomer RJ. The impact of religious fasting on human health. Nutr J. 2010 Nov 22;9:57. doi: 10.1186/1475-2891-9-57. PMID: 21092212; PMCID: PMC2995774.

 

Georgakouli K, Siamata F, Draganidis D, Tsimeas P, Papanikolaou K, Batrakoulis A, Gatsas A, Poulios A, Syrou N, Deli CK, Fatouros IG, Jamurtas AZ. The Effects of Greek Orthodox Christian Fasting during Holy Week on Body Composition and Cardiometabolic Parameters in Overweight Adults. Diseases. 2022 Dec 5;10(4):120. doi: 10.3390/diseases10040120. PMID: 36547206; PMCID: PMC9777691.

 

Sofi F, Cesari F, Abbate R, Gensini GF, Casini A. Adherence to Mediterranean diet and health status: meta-analysis. BMJ. 2008 Sep 11;337:a1344. doi: 10.1136/bmj.a1344. PMID: 18786971; PMCID: PMC2533524.

Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης

MD, MsC, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος
κιν:6972779231   d.tsairidis@dimokritos.org

Χριστίνα Κ.Τσίγαλου

MD, PhD, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος
Αν.Καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας – Ανοσολογίας ΔΠΘ
κιν:6944193771   ch.tsigalou@dimokritos.org

Κωνσταντίνος Ι. Αρβανιτίδης

Bsc, MD, PhD, Μοριακός Βιολόγος – Ιατρός
κιν:6944555538 k.arvanitidis@dimokritos.org