Η Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία Προστάτη αποτελεί την ακριβέστερη μέθοδο για τη διάγνωση, τον εντοπισμό, την τοπική σταδιοποίηση και την παρακολούθηση των ασθενών με καρκίνο του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη σε συχνότητα κακοήθεια στον αντρικό πληθυσμό. Μετά  τον καρκίνο του πνεύμονα, αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες.

Η ιδιαιτερότητά της συγκεκριμένης νόσου είναι ότι πρόκειται για πολυεστιακό νεόπλασμα, δηλαδή μπορεί να εντοπίζεται ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία στον αδένα, συνήθως όμως μια ή δύο βλάβες είναι οι πιο επιθετικές ή κλινικά σημαντικές, εκείνες δηλαδή οι οποίες χρήζουν θεραπείας.

Η ακριβέστερη μέθοδος για τη διάγνωση, τον εντοπισμό, την τοπική σταδιοποίηση και την παρακολούθηση των ασθενών με καρκίνο του προστάτη, είναι η Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία Προστάτη. Η συγκεκριμένη εξέταση πραγματοποιείται σε σύγχρονο Μαγνητικό Τομογράφο και εστιάζει στην απεικόνιση στον προστάτη αδένα με σκοπό να εντοπίσει την εστία ή τις εστίες που είναι ύποπτες για καρκίνο, περιορίζοντας το πεδίο της εξέτασης μόνο στον προστάτη αδένα και τις ανατομικές δομές γύρω από αυτόν.

Πώς γίνεται η εξέταση

Η Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία Προστάτη είναι μια μικρής διάρκειας εξέταση (διαρκεί περίπου 30 λεπτά), είναι ανώδυνη και εστιάζει μόνο στην απεικόνιση του προστάτη αδένα. Κατά την διάρκεια της εξέτασης ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός 3 – 4 ώρες, γίνεται χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας και είναι ξαπλωμένος σε ύπτια θέση.

Χρησιμότητα και οφέλη της εξέτασης

  • Αποκλείει με μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά το ενδεχόμενο του καρκίνου, όταν υπάρχει υποψία και αυξημένο PSA, και επιτρέπει σε αρκετές περιπτώσεις την αποφυγή βιοψίας.
  • Έχει πολύ μεγάλη ακρίβεια στον εντοπισμό κλινικά σημαντικών καρκινικών όγκων στον προστάτη.
  • Μπορεί να εντοπίσει με μεγάλη ακρίβεια την ύποπτη εστία και να την οριοθετήσει, ώστε να ακολουθήσει η βιοψία, η οποία θα είναι στοχευμένη και θα καθοδηγηθεί με ακρίβεια στο ύποπτο σημείο.
  • Δίνει μια ακριβή αξιολόγηση της τοπικής έκτασης του καρκίνου και χρησιμεύει στο σχεδιασμό της κατάλληλης θεραπείας για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων με μείωση των ενδεχόμενων επιπλοκών.
  • Όταν επιβεβαιωθεί με την εξέταση απουσία ύποπτης βλάβης μπορούμε με μεγάλη ακρίβεια να καθησυχάσουμε τον ασθενή και τον γιατρό του.

Ορισμένοι την αποκαλούν «μαστογραφία του άνδρα» , θεωρώντας ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνει το κύριο εργαλείο προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη.

Στα Πρότυπα Διαγνωστικά Εργαστήρια του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ στην Ορεστιάδα και στην Αλεξανδρούπολη, διαθέτουμε τελευταίας τεχνολογίας Μαγνητικούς  Τομογράφους, ώστε να εξασφαλίζουμε υψηλής ποιότητας διαγνωστικό και απεικονιστικό αποτέλεσμα με ταυτόχρονη μεγιστοποίηση του βαθμού άνεσης του εξεταζομένου κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Η εξέταση πραγματοποιείται με προγραμματισμένο ραντεβού που κλείνετε κατόπιν επικοινωνίας με την γραμματεία μας, η οποία θα σας ενημερώσει για τον εκτιμώμενο χρόνο της γνωμάτευσης του πορίσματος.

 

Νίκος Πανταζής
Ιατρός – Ειδικός Ακτινολόγος
Πρόεδρος& Διευθύνων Σύμβουλος
Κιν.6947839391
n.pantazis@dimokritos.org

Ταλλά Μαρία
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων
Τηλ. 2552023300
m.talla@dimokritos.org