Μπορεί ο Οκτώβριος να ήταν ο μήνας αφιερωμένος στην Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού, όμως ο αγώνας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση απέναντι στην προκατάληψη και τα στερεότυπα που συνοδεύουν κάθε μορφή Καρκίνου είναι μόνιμος και διαρκής.

Άλλωστε πάντα η πρόληψη είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να κερδίσουμε τους φόβους μας αλλά και το στοίχημα της έγκαιρης διάγνωσης. Είναι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουμε να αγκαλιάζουμε την ζωή μας και τους αγαπημένους μας ανθρώπους με ασφάλεια.

Ελάτε να γνωρίσουμε ορισμένα από τα πρώιμα σημάδια που συνδέονται με την νόσο σε κάθε της μορφή.

Το έντονο «φούσκωμα» μετά το φαγητό, οι επίμονες καούρες, ο βήχας που παραμένει για ημέρες… Αυτά μπορούν να είναι κάποια μόνο από τα σημάδια που ο καρκίνος δείχνει από νωρίς αλλά είναι εύκολο και συχνό να παραβλέψουμε. Ας δούμε μερικά από αυτά !!

Αλλαγές στο Δέρμα σας

Μια καινούργια «ελιά» στο δέρμα σας ή μια που έχετε από καιρό όμως τώρα τελευταία αλλάζει χρώμα, σχήμα ή μέγεθος μπορούν να είναι ενδείξεις καρκίνου του δέρματος. Επισκεφτείτε τον Δερματολόγο σας για την απαραίτητη εξέταση και την ενδεχόμενη βιοψία αν το κρίνει απαραίτητο.

Επίμονος Βήχας

Συνήθως συνοδεύει το απλό κρυολόγημα, το επίμονο άσθμα ή ακόμα και λόγω παλινδρόμησης με υγρά του στομάχου. Αν είστε όμως καπνιστής για αρκετά χρόνια ή αν ο βήχας σας συνοδεύεται από αιματηρά φλέματα, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν κλινικό ιατρό και να αποκλείσετε το ενδεχόμενο του καρκίνου πνεύμονα.

Αλλαγές στο Στήθος σας

Οι περισσότερες αλλαγές στο σχήμα και στην σύσταση του γυναικείου στήθους δεν είναι καρκίνος αλλά κάτι που συμβαίνει φυσιολογικά με την πάροδο της ηλικίας. Συζητήστε με τον Γυναικολόγο σας για οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσετε όπως εξόγκωμα, «κάτι» που ξαφνικά ψηλαφήσατε στο στήθος σας ενώ δεν υπήρχε, εμφάνιση πόνου ή ερυθρότητας, αλλαγή στην θηλή του μαστού κλπ.

Συχνό και Επίμονο «Φούσκωμα»

Είναι κάτι που παρατηρείται συχνά μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, την έναρξη κάποιας δίαιτας ή ακόμα και σαν εκδήλωση έντονου άγχους. Όμως αν συνοδεύεται από αδυναμία – καταβολή, απώλεια βάρους ή πόνο στην πλάτη, απέχθεια σε κάποιες τροφές κλπ μην το αγνοήσετε και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Αλλαγές κατά την Ούρηση στους άνδρες

Συχνότερα οι άντρες με την πάροδο των ετών αποκτούν προβλήματα ούρησης όπως συχνουρία και νυκτουρία. Συνήθως σχετίζονται με την φυσιολογική υπερπλασία του Προστάτη, όμως είναι δυνατόν να συνδέονται και με καρκίνο. Μια επίσκεψη στον Ουρολόγο είναι απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις.

Διογκωμένοι Λεμφαδένες

Οι Λεμφαδένες είναι μικροί, σχεδόν στρόγγυλοι αδένες που εντοπίζονται στον λαιμό, στις μασχάλες καθώς και σε άλλες περιοχές του σώματος. Όταν διογκώνονται και γίνονται αντιληπτοί με ψηλάφηση μπορεί να σημαίνει κάποιο απλό κρυολόγημα ή αμυγδαλίτιδα. Ίσως όμως να κρύβεται κάποια κακοήθεια του Αίματος όπως Λευχαιμία ή Λέμφωμα. Επικοινωνήστε με τον Ιατρό σας για να σας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες.

Αίμα στα Κόπρανα

Αν παρατηρήσετε αίμα, είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στις γνωστές Αιμορροΐδες. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε καρκίνο του Εντέρου όπου εκτός από παρουσία αίματος μπορεί να παρουσιασθεί και σαν αλλαγή στο χρώμα τους. Μην καθυστερείτε  μια επίσκεψη στον Ιατρό σας που θα σας δώσει όλη την απαραίτητη καθοδήγηση.

Δυσκολία στην Κατάποση

Το κοινό Κρυολόγημα, διαταραχές στο Στομάχι ή ακόμα και η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσουν παροδικά το αίσθημα της Δυσκαταποσίας. Αν δεν εμφανισθεί βελτίωση σε σύντομο χρονικό διάστημα, μόνο μια επίσκεψη σε γιατρό θα σας βοηθήσει σε περίπτωση που σχετίζεται με πιθανή νεοπλασία του Στομάχου ή του Οισοφάγου.

Απώλεια αίματος από το Γυναικείο γεννητικό σύστημα

Η παρουσία αίματος στον γυναικείο κόλπο που δεν συνδέεται με την έμμηνο ρύση μπορεί να οφείλεται σε καλοήθεις παθήσεις όπως τα Ινομυώματα της Μήτρας. Όμως η παρουσία αίματος σε μη  αναμενόμενες ημέρες του κύκλου, μετά την επαφή ή σε παρουσία αιματηρών εκκρίσεων είναι κάτι που θα πρέπει να σας θορυβήσει και να σας οδηγήσει στον Ιατρό σας ειδικά εάν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διερευνηθεί η πιθανότητα εμφάνισης γυναικολογικού Καρκίνου όπως της Μήτρας ή των Ωοθηκών.

Απώλεια Βάρους

Σαφώς μπορείτε να αισθάνεστε χαρούμενοι εάν έχετε αδυνατίσει μετά από συστηματική δίαιτα και άσκηση!! Κάτι αντίστοιχο μπορεί επίσης να εμφανισθεί σε διαταραχές λειτουργίας του θυρεοειδούς ή ακόμα και σε περιόδους έντονου stress. Όμως, θα πρέπει να σας προβληματίσει εάν συμβεί χωρίς λόγο και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχει η πιθανότητα να σχετίζεται με διάφορες μορφές καρκίνου όπως στο Πάγκρεας, Στομάχι και Οισοφάγο.

Πυρετός

Ο πυρετός συνήθως σημαίνει την κινητοποίηση του Ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε κάποια λοίμωξη. Μπορεί να αποτελεί επίσης παρενέργεια από την χρήση κάποιου φαρμάκου. Αν όμως παραμείνει χωρίς εμφανή αιτία για ασυνήθιστο χρονικό διάστημα, μπορεί να οφείλεται σε κάποια νεοπλασία του αίματος.

Εξάντληση – Εύκολη Κόπωση

Πολλά πράγματα μας κουράζουν στην καθημερινότητα μας αλλά συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό. Αν αισθάνεστε περισσότερο και πιο συχνά εξαντλημένος από ότι μέχρι πριν λίγο καιρό και ο καλός ύπνος μοιάζει να μην βοηθά πλέον, μιλήστε άμεσα σε έναν ειδικό Ιατρό. Ορισμένες φορές μπορεί να οφείλεται σε καρκίνους του Γαστρεντερικού συστήματος και του Αίματος.

Σύνταξη:

Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης

MD, MsC, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος
κιν:6972779231   d.tsairidis@dimokritos.org

Επιμέλεια:

Χριστίνα Κ.Τσίγαλου

MD, PhD, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος Επ.Καθηγήτρια Ιατρικής – Μοριακής Μικροβιολογίας ΔΠΘ
κιν:6944193771   ch.tsigalou@dimokritos.org

Κωνσταντίνος Ι. Αρβανιτίδης

Bsc, MD, PhD, Μοριακός Βιολόγος – Ιατρός
κιν:6944555538  k.arvanitidis@dimokritos.org