CoVid19 ή Αλλεργίες;

Σύνταξη άρθρου: Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης

Επιμέλεια: Χριστίνα Κ.Τσίγαλου

Οι εποχικές αλλεργίες εμφανίζονται κατά κύριο λόγο αυτήν την περίοδο του έτους σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Όσο και αν η αναγκαστική και επιβεβλημένη παραμονή στο σπίτι δρα προστατευτικά για την αποφυγή έκθεσης στον ιό SARS-CoV-2 αλλά και ως έναν βαθμό στις ουσίες που ευθύνονται  (αλλεργιογόνα) για την εμφάνιση των κλινικών εκδηλώσεων της αλλεργίας, αναμένεται σύντομα να  απασχολήσουν πολλούς από εμάς.

Τι είναι οι αλλεργίες ; 

Πρόκειται για ειδικού τύπου ανοσολογικές αντιδράσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται ως αντιδράσεις υπερευαισθησίας και δεν εκδηλώνονται με την πρώτη επαφή με το αλλεργιογόνο αλλά με τις μεταγενέστερες. Απαιτείται δηλαδή ευαισθητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος που φυσιολογικά μας προστατεύει από κάθε ξένο εισβολέα, αλλά και προηγούμενη έκθεση στην ουσία  που προκαλεί τα αλλεργικά συμπτώματα και λέγεται αλλεργιογόνο. Πιστεύεται πως η γενετική προδιάθεση ενός ατόμου που εκδηλώνεται με τα αυξημένα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης IgE, μετά την επίδραση ενός κατάλληλου περιβαλλοντικού παράγοντα (αλλεργιογόνο) πυροδοτεί αλληλουχία απελευθέρωσης ουσιών από τον ίδιο τον οργανισμό που τελικό αποτέλεσμα έχουν την εκδήλωση αλλεργικών συμπτωμάτων.

Γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε τις κλινικές εκδηλώσεις των αλλεργιών στην εποχή πανδημίας με την λοίμωξη Covid19;

Οι αλλεργικές αντιδράσεις εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία στις κλινικές τους εκδηλώσεις . Κάποιες από αυτές θα μπορούσαν τις ιδιαίτερες στιγμές που όλοι βιώνουμε, να αποδοθούν λανθασμένα ως συμπτώματα λοίμωξης Covid19.  Ο πανικός αποτελεί πάντα κακό σύμβουλο, ενώ μια πιο ψύχραιμη ματιά βοηθά στο να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας.

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο Νέος Κορονοϊός SARSCoV-2 ;

Αν και πολλά πράγματα μένουν να αποσαφηνιστούν για τον τρόπο δράσης και φυσικά την αποτελεσματική θεραπεία του, φαίνεται πως υπάρχει ομοφωνία στις βασικότερες εκδηλώσεις που προκαλεί. Μετά από μια περίοδο επώασης 1-14 ημερών από την έκθεση στον ιό, εμφανίζονται σταδιακά τα παρακάτω συμπτώματα :

Πυρετός πάνω από 38 βαθμούς C

Ξηρός Βήχας, που μπορεί να συνοδεύεται και από Πονόλαιμο

Δυσκολία στη αναπνοή (Δύσπνοια), ως βασική επιπλοκή της νόσου με ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης

Πόνος σε Αρθρώσεις και Μύες (αρθραλγίες-μυαλγίες) – Αίσθημα Κούρασης, μερικές φορές

Πονοκέφαλος (Κεφαλαλγία), μερικές φορές

Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) και Καταρροή (συνάχι), μερικές φορές

Διάρροια, σπανιότερα (τελευταίες αναφορές επισημαίνουν την αυξημένη προσοχή σε συμπτώματα από το Γαστρεντερικό)

Ανοσμία και διαταραχές στη γεύση

Ποια είναι τα συμπτώματα και οι εκδηλώσεις των συνηθέστερων αλλεργικών αντιδράσεων ;

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία που σχετίζεται με την οδό εισαγωγής-επαφής του αλλεργιογόνου στον οργανισμό, συνεπώς και με τους ιστούς και τα όργανα που προσβάλλονται συχνότερα. Έτσι, τα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα, βρογχικό άσθμα και επιπεφυκίτιδα. Τα τροφικά αλλεργιογόνα προκαλούν εμέτους και διάρροια, ενώ η δερματική προσβολή εμφανίζεται ως ατοπική δερματίτιδα και κνίδωση.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα διάφορα συμπτώματα στις πιο συχνές μορφές και εκδηλώσεις με τις οποίες εμφανίζονται οι αλλεργίες και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να τα διαχωρίσουμε από τα αντίστοιχα συμπτώματα της Covid19  λοίμωξης. Θυμίζουμε ότι η πορεία και εξέλιξη της Covid19 λοίμωξης απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα επώασης, ενώ τα συμπτώματα των αλλεργιών εμφανίζονται σχετικά αιφνίδια.

Βρογχικό Άσθμα : Βήχας – Δύσπνοια – Συριγμός στην Αναπνοή (χαρακτηριστικός ήχος κατά τις αναπνευστικές κινήσεις).

Το πλέον σύνηθες είναι να γνωρίζει κάποιος ήδη από την παιδική του ηλικία ότι πάσχει από Βρογχικό Άσθμα, να έχει ήδη επισκεφτεί Κλινικό Ιατρό και να έχει λάβει σχετική φαρμακευτική αγωγή και καθοδήγηση για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Αλλεργική Ρινίτιδα : Πταρμός(φτέρνισμα), Ρινική συμφόρηση(μπούκωμα), Καταρροή(συνάχι), Κνησμός(φαγούρα) στην μύτη ή τον στοματοφάρυγγα, Βήχας.

Αιφνίδια έναρξη των περισσότερων από τα παραπάνω συμπτώματα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και απουσία Πυρετού τις περισσότερες φορές συνηγορούν υπέρ της εκδήλωσης Αλλεργικής Ρινίτιδας.

Αλλεργική Επιπεφυκίτιδα: Ερυθρότητα(κοκκίνισμα) στα μάτια, Διάφανες οφθαλμικές εκκρίσεις, Δακρύρροια, Φωτοφοβία, Κνησμός(φαγούρα), ενδεχόμενη συνύπαρξη με Αλλεργική Ρινίτιδα.

Συμπτώματα που δεν συνηθίζεται να ανευρίσκονται σε Covid19 λοίμωξη.

Τροφικές Αλλεργίες : Αυξημένος εντερικός περισταλτισμός που συνοδεύεται από εμετό και διάρροια.

Αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων μετά την λήψη τροφής που συνοδεύεται από  απουσία Πυρετού.

Δερματικές Αλλεργικές Εκδηλώσεις(Ατοπική Δερματίτιδα και Κνίδωση):

Δερματικές εκδηλώσεις όπως Διάχυτη Ερυθρότητα, Κνησμός(φαγούρα).

Δεν αναφέρονται ως τυπικά συμπτώματα σε Covid19 λοίμωξη.

 

Τι πρέπει να κάνω εάν εμφανίσω συμπτώματα Αλλεργίας;

Άμεση επικοινωνία με τον Κλινικό Ιατρό για λήψη Οδηγιών και Φαρμακευτικής αγωγής όταν το κρίνει απαραίτητο. Συνήθως η λήψη αντιισταμινικών και κορτικοστεροειδών είτε  σε χάπι είτε σε αλοιφή, εμφανίζουν άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων. Μεγάλη προσοχή απαιτείται στην περίπτωση που εμφανίζεται έντονη Δύσπνοια.

Ποιες ουσίες προκαλούν πιο συχνά την εμφάνιση Αλλεργιών;

Όλες οι ουσίες μπορούν κάποια στιγμή να δράσουν ως αλλεργιογόνα και να προκαλέσουν την εμφάνιση αλλεργικών συμπτωμάτων και εκδηλώσεων. Κάποιες βέβαια, εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα. Τέτοιες μπορεί να είναι η Γύρη από τα διάφορα άνθη, Χόρτα, Φυτά, Οικιακή σκόνη, Υμενόπτερα(πχ μέλισσα, σφήκα), Φάρμακα ,Φρούτα, Ξηροί καρποί, άλλες Τροφές κτλ.

Τι θα μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω τις Αλλεργίες μου όταν ολοκληρωθεί με επιτυχία η αντιμετώπιση του SARSCoV-2 και επανέλθουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί ζωής;

Άμεση επίσκεψη στον κατάλληλο Κλινικό Ιατρό για Εξέταση, λήψη Οδηγιών και διενέργεια Εργαστηριακού Ελέγχου εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να ανευρεθεί ποια είναι η ουσία – αλλεργιογόνο που προκάλεσε τα διάφορα συμπτώματα και να ληφθούν κατάλληλες οδηγίες για περιορισμό ή αποκλεισμό πιθανής επόμενης επαφής, ή εισπνοής ή κατανάλωσης από τροφή.

 

Τι εξετάσεις θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες σε κάποιον που εμφανίζει Αλλεργίες;

Ο συνηθισμένος Εργαστηριακός Έλεγχος σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο από τον Κλινικό Ιατρό συνήθως περιλαμβάνει:

Μέτρηση IgE στον ορό του αίματος, σαν εκδήλωση αυξημένης προδιάθεσης για εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων

Μέτρηση Ηωσινόφιλων στο ολικό αίμα, κύτταρα που συνήθως αυξάνουν στις αλλεργικές αντιδράσεις

Δοκιμασίες RAST στο αίμα, προκειμένου να καθοριστεί σε ποιες ουσίες είναι ένα άτομο αλλεργικό

Μένουμε Σπίτι, αλλά Μένουμε Ενωμένοι. Συνεχίζουμε Μαζί, για την αντιμετώπιση του Σήμερα και του Αύριο.

Ο παρακάτω πίνακας απεικονίζει συγκριτικά τα συμπτώματα της Λοίμωξης CoVid19 και των Αλλεργικών Εκδηλώσεων:

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ CoVid19 Λοίμωξη Αλλεργίες
ΠΥΡΕΤΟΣ Συχνό Σύμπτωμα Σπάνιο, εμφανίζεται σε περιπτώσεις αλλεργικής ρινίτιδας(πυρετός εκ χόρτου)
ΞΗΡΟΣ ΒΗΧΑΣ Συχνό Σύμπτωμα Σπάνιο
ΚΟΠΩΣΗ Αρκετά Συχνό Σύμπτωμα Σπάνιο, αν και περιγράφονται περιπτώσεις αιφνίδιας αίσθησης αδυναμίας
ΠΤΥΕΛΑ Αρκετά Συχνό Σύμπτωμα Αναφέρονται σε περιπτώσεις Κρίσης Βρογχικού Άσθματος
ΔΥΣΠΝΟΙΑ Επιπλοκή της νόσου με ανάγκη Άμεσης αντιμετώπισης Σπάνιο, μόνο σε περιπτώσεις Κρίσης Βρογχικού Άσθματος
ΜΥΑΛΓΙΕΣ Λιγότερο Συχνό Σπάνιο
ΠΟΝΟΛΑΙΜΟΣ Λιγότερο Συχνό Σπάνιο
ΡΙΓΗ Λιγότερο Συχνό Σπάνιο
ΕΜΕΤΟΣ-ΝΑΥΤΙΑ Σπάνιο Εμφανίζεται σε περιπτώσεις Τροφικής Αλλεργίας
ΡΙΝΙΚΗ ΑΠΟΦΡΑΞΗ Σπάνιο, αν και υπάρχουν αναφορές ότι είναι δυνατόν να εμφανισθεί Συχνό σε περιπτώσεις Αλλεργικής Ρινίτιδας
ΔΙΑΡΡΟΙΑ Σπάνιο, αν και υπάρχουν αναφορές ότι η λοίμωξη εμφανίζεται στα αρχικά στάδια με συμπτώματα μόνο από το Γαστρεντερικό Συχνό σε περιπτώσεις Τροφικής Αλλεργίας
ΑΝΟΣΜΙΑ-ΑΓΕΥΣΙΑ Θεωρείται πρώιμο σύμπτωμα σε κάποιες περιπτώσεις Είναι δυνατόν να εμφανισθεί σε Αλλεργική Ρινίτιδα

Χριστίνα Κ.Τσίγαλου 

MD,PhD,Βιοπαθολόγος-ΜικροβιολόγοςΕπ.Καθηγήτρια Ιατρικής – Μοριακής Μικροβιολογίας ΔΠΘ

κιν:6344193771 , ch.tsigalou@dimokritos.org

Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης

MD, MsC, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος

κιν:6372779231  d.tsairidis@dimokritos.org