8 παθολογικές καταστάσεις στις οποίες μπορεί οφείλεται η επίμονη κόπωση

Μήπως αισθάνεστε διαρκώς εξαντλημένοι και δεν έχετε όρεξη για τίποτα; Μήπως ο τονωτικός καφές δεν έχει τα αποτελέσματα που θα επιθυμούσατε;

Για το αίσθημα κούρασης δεν φταίει πάντα το συνήθως φορτωμένο πρόγραμμα σε γραφείο και σπίτι, το εντατικό διάβασμα, οι πολλαπλές υποχρεώσεις ή τα απανωτά ξενύχτια με φίλους. Η επίμονη κόπωση ορισμένες φορές μπορεί να οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις όχι και τόσο εμφανείς.

Ελάτε να γνωρίσουμε 8 μόνο από αυτές και πως μια προληπτική εξέταση σε ένα Μικροβιολογικό Εργαστήριο θα μας βοηθήσει να τις ανακαλύψουμε αλλά και να τις αντιμετωπίσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο :

  • Είστε «κρυωμένοι» και δεν το ξέρετε ; Πολλές Ιογενείς λοιμώξεις του Αναπνευστικού τέτοια εποχή του χρόνου εκδηλώνονται, μεταξύ των άλλων τυπικών συμπτωμάτων τους, με αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης. Οι πιο σοβαρές από αυτές οφείλονται στους Ιούς της Γρίπης Α&Β. Μια απλή δοκιμασία ταχείας διάγνωσης σε 15 μόλις λεπτά θα το επιβεβαιώσει και θα σας οδηγήσει στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση.
  • Μήπως χρειάζεστε λίγο παραπάνω σίδηρο ; Η Σιδηροπενική Αναιμία είναι η συχνότερη μορφή αναιμίας. Μια εξέταση γενικής αίματος για προσδιορισμό Αιμοσφαιρίνης (Hb) και Αιματοκρίτη (Ηt) αλλά και συμπληρωματικά η μέτρηση του Σιδήρου και της Φερριτίνης, θέτουν καθοριστική διάγνωση και οδηγούν σε αλλαγή διαιτολογίου ή και έναρξη θεραπευτικής αγωγής.
  • Μπορεί να φταίει ο θυρεοειδής μου ; Ο Υποθυρεοειδισμός, δηλαδή η κατάσταση στην οποία δεν παράγονται επαρκώς οι ορμόνες από τον θυρεοειδή αδένα στον οργανισμό, εκδηλώνεται τυπικά με συχνό αίσθημα κούρασης, υπνηλία και αύξηση σωματικού βάρους. Μέτρηση των ορμονών TSH, T3, T4 και FT4 αποκαλύπτει το πρόβλημα και οδηγεί στην χορήγηση ανάλογων φαρμάκων.
  • Πίνω σίγουρα αρκετό νερό ; Η αφυδάτωση για όσους «ξεχνούν» να πιούν την απαραίτητη ποσότητα νερού εμφανίζεται στο τέλος της ημέρας σαν ήπια κούραση. Μέτρηση των ηλεκτρολυτών του αίματος Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Κάλιο και Νάτριο που συμπαρασύρονται σε διαταραχές των επιπέδων τους από την έλλειψη νερού στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτει την αφυδάτωση και θυμίζει πως η ισορροπημένη πρόσληψη νερού και ιχνοστοιχείων είναι η βάση για την αρμονική λειτουργία του οργανισμού.
  • Μήπως το έχω παρακάνει με το «junk food»; Η κατανάλωση λιπαρών γευμάτων που χαρακτηρίζει συνήθως τον σύγχρονο τρόπο ζωής, συνοδεύεται συχνά από αύξηση σωματικού βάρους, υπερλιπιδαιμία και αίσθημα στέρησης ενέργειας στις καθημερινές δραστηριότητες. Μέτρηση του βάρους σε ζυγαριά αλλά και υπολογισμός του λιπαιμικού προφίλ με Ολική Χοληστερόλη, Τριγλυκερίδια, Καλή Χοληστερόλη(HDL), Κακή Χοληστερόλη(LDL), αλλά και την γ GT, επιβεβαιώνουν την θεμιτή αλλαγή του τρόπου ζωής και την υιοθέτηση υγιεινού διαιτολογίου καθώς και της σωματικής άσκησης στην καθημερινότητα.
  • Μήπως τρώω «λάθος» τροφές τόσο καιρό και δεν το ξέρω ; Η τροφική δυσανεξία κορυφώνει την συμπτωματολογία της μετά την λήψη συγκεκριμένων τροφών. Ο συσχετισμός των συμπτωμάτων μεταξύ των οποίων η κούραση και η αδυναμία με αυτές τις τροφές, αλλά και η αποκάλυψη των συστατικών που τα επιτείνουν μέσα από τις δοκιμασίες τροφικής δυσανεξίας συντελούν στην εξάλειψη των συμπτωμάτων.
  • Μπορεί να έχω Σακχαρώδη Διαβήτη χωρίς να το γνωρίζω ; Η μυϊκή αδυναμία και η εύκολη κόπωση μπορεί να αποτελέσουν προειδοποιητικά σημάδια για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Η μέτρηση της τιμής του Σακχάρου Νηστείας στο αίμα, η τιμή της Γλυκοζιωμένης Αιμοσφαιρίνης αλλά και οι Δοκιμασίες Ανοχής στη Γλυκόζη είναι οι εξετάσεις που θέτουν οριστική διάγνωση αλλά και την απόφαση για έναρξη της απαραίτητης φαρμακευτικής αγωγής.
  • Τελικά, μήπως μου λείπουν απλά βιταμίνες και ήλιος ; Η έλλειψη βιταμίνης Β12, απαραίτητο συστατικό για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων αλλά και την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος εκδηλώνεται με κόπωση, υπνηλία και αδυναμία. Επιπλέον, η έλλειψη της βιταμίνης D από τον οργανισμό σχετίζεται με μη επαρκή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και εμφανίζεται με εύκολη κούραση και εξάντληση. Μέτρηση και των δύο, φανερώνει άμεσα την έλλειψη τους από τον οργανισμό και την ανάγκη να αναπληρωθούν με κατάλληλες τροφές, σκευάσματα ή απλά με λίγο παραπάνω βόλτα τις ηλιόλουστες ημέρες.

Το Πρότυπο Μικροβιολογικό Εργαστήριο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ στην Αλεξανδρούπολη είναι στην διάθεση σας για αξιόπιστα και έγκυρα αποτελέσματα, αλλά και για απαντήσεις σε κάθε σας σχετική απορία.