1)Επιλέξτε προσεκτικά το Διαιτολόγιο σας

Ενώ δεν είναι ακόμα ακριβώς γνωστοί όλοι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση της νόσου, νεότερες μελέτες σχετίζουν την κατάλληλη διατροφή με την πρόληψη. Η Μεσογειακή Διατροφή με λαχανικά, φρούτα, όσπρια, φυτικές ίνες στα 2/3 της συνολικής πρόσληψης τροφής και το υπόλοιπο με λευκό κρέας και ψάρι αποτελεί αντικείμενο έρευνας με ελπιδοφόρα μηνύματα.

2)Περιορίστε το Αλκοόλ

Η κατανάλωση 2 ή 3 μερίδων οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού, σταθερά και σε καθημερινό επίπεδο αυξάνει ως και 20% τον κίνδυνο. Περιορίστε σε κοινωνικό επίπεδο την κατανάλωση, χαλαρώστε και απολαύστε μόνο τα οφέλη για το Καρδιαγγειακό Σύστημα.

3)Διακόψτε το Κάπνισμα

Η χρήση Καπνού σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Καρκίνου του Μαστού ειδικά σε νεαρές γυναίκες, ιδιαίτερα σε πρώιμη έναρξη και >10 τσιγάρα ημερησίως χωρίς προσπάθεια διακοπής.

4) Γυμναστείτε!!

Ακόμα και η μέτρια φυσική δραστηριότητα ελαττώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Τελευταίες μελέτες υποστηρίζουν ότι μόλις 150 λεπτά την εβδομάδα ήπιας φυσικής άσκησης ή 75 λεπτά πιο έντονης είναι αρκετά για να ελαττώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

5)Προσέξτε το Σωματικό Βάρος σας

Εκτός από την ισορροπημένη διατροφή και την ήπια άσκηση, ο έλεγχος του σωματικού βάρους έχει βρεθεί ότι δρα ευεργετικά στην πρόληψη. Η αύξηση βάρους σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση αυξάνει τον συνολικό κίνδυνο.

6)Χάπια Αντισύλληψης

Τα ορμονικά σκευάσματα αντισύλληψης που λαμβάνονται συχνά από μικρή ηλικία, αυξάνουν αποδεδειγμένα τον κίνδυνο της νόσου. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν την λήψη τους.

7)Ορμονοθεραπείες

Κάποιες γυναίκες λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κυρίως για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της πρόωρης εμμηνόπαυσης ή της βαριάς μορφής οστεοπόρωσης. Η λήψη όμως των οιστρογόνων καθώς και του συνδυασμού αυτών με προγεστερόνη έχει σχετιστεί με αύξηση των ποσοστών καρκίνου του μαστού ειδικά όταν συνδέεται με μακρά χρήση. Συζητείστε με τον ιατρό σας τις θεραπευτικές σας επιλογές.

8)Ξεκουραστείτε χωρίς έντονο φως

Οι γυναίκες που εκθέτονται σε έντονη παρουσία φωτός κατά την διάρκεια της νύχτας είτε επειδή εργάζονται σε νυχτερινή βάρδια είτε γιατί δεν ξεκουράζονται σε ήρεμο περιβάλλον, έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά της νόσου. Μελέτες πιστεύουν ότι η απάντηση βρίσκεται στα επίπεδα της Μελατονίνης ή αλλιώς γνωστής και ως ορμόνης του ύπνου καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει υψηλότερα επίπεδα αυτής σε συνθήκες μέτριου φωτισμού, κάτι που οδηγεί σε ποιοτικό και άνετο ύπνο.

9)Φροντίστε τα επίπεδα της Βιταμίνης D στον οργανισμό σας

Η βιταμίνη D ρυθμίζει κατά κύριο λόγο τα επίπεδα του Ασβεστίου στον οργανισμό. Κύρια πηγή πρόσληψης θεωρείται η ηλιακή ακτινοβολία καθώς και ορισμένες τροφές πλούσια σε αυτήν όπως σολομός, οστρακοειδή και σαρδέλες. Τελευταίες μελέτες συσχετίζουν τα ελαττωμένα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό των γυναικών με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

10)Προσοχή στα Είδη Αισθητικής που χρησιμοποιείτε!!

Ορισμένα είδη όπως τα καλλυντικά, κρέμες και προϊόντα περιποίησης μαλλιών είναι πλούσια στην ουσία Paraben. Κάποιες μελέτες συσχετίζουν την χρήση τους με αυξημένα ποσοστά ορμονοεξαρτώμενου στα οιστρογόνα καρκίνου του μαστού, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει αποσαφηνιστεί ακριβώς. Σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε προϊόντα με ασφαλή και ελεγμένα συστατικά.

11)Μην αμελείτε τον απαραίτητο ετήσιο έλεγχο!!

Μην αναβάλλετε για οποιοδήποτε λόγο τον απαραίτητο ετήσιο τακτικό απεικονιστικό έλεγχο των μαστών σας και την επίσκεψη σε ειδικό ιατρό. Η μαστογραφία, ο υπέρηχος ή ακόμα και η μαγνητική τομογραφία όταν αυτό κριθεί απαραίτητο είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις που κάθε γυναίκα ανεξάρτητα οικογενειακού ή ατομικού ιστορικού από την ηλικία των 35 ετών αν όχι νωρίτερα είναι χρήσιμο να πραγματοποιεί. Σίγουρα όμως, η προσωπική μηνιαία αυτοεξέταση των μαστών (στο μπάνιο, μπροστά στο καθρέπτη ή και ξαπλωμένη), η γνώση του ιστορικού των παθήσεων, της ιδιαιτερότητας του σχήματος και της σύστασης των μαστών είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλίσει το δώρο της υγείας σε κάθε γυναίκα.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Wang P, Long F, Lin H, Wang T. Dietary phytochemicals targeting Nrf2 for chemoprevention in breast cancer. Food Funct. 2022 Apr 4. doi: 10.1039/d2fo00186a. Epub ahead of print. PMID: 35373233.
  • Naderi M, Kordestani H, Sahebi Z, Khedmati Zare V, Amani-Shalamzari S, Kaviani M, Wiskemann J, Molanouri Shamsi M. Serum and gene expression profile of cytokines following combination of yoga training and vitamin D supplementation in breast cancer survivors: a randomized controlled trial. BMC Womens Health. 2022 Mar 24;22(1):90. doi: 10.1186/s12905-022-01671-8. PMID: 35331230; PMCID: PMC8952887.
  • Blasiak J, Chojnacki J, Pawlowska E, Jablkowska A, Chojnacki C. Vitamin D May Protect against Breast Cancer through the Regulation of Long Noncoding RNAs by VDR Signaling. Int J Mol Sci. 2022 Mar 16;23(6):3189. doi: 10.3390/ijms23063189. PMID: 35328609; PMCID: PMC8950893.

Σταύρος Τερζενίδης

Ειδικός Ακτινολόγος

κιν:6937437351 st.terzenidis@dimokritos.org

Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης

MD, MsC, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος

κιν:6972779231 d.tsairidis@dimokritos.org

Χριστίνα Κ.Τσίγαλου 

MD,PhD,Βιοπαθολόγος-ΜικροβιολόγοςΕπ.Καθηγήτρια Ιατρικής – Μοριακής Μικροβιολογίας ΔΠΘ

κιν:6944193771 ch.tsigalou@dimokritos.org

Κωνσταντίνος Ι. Αρβανιτίδης

Bsc, MD, PhD, Μοριακός Βιολόγος – Ιατρός

κιν:6944555538 k.arvanitidis@dimokritos.org