Τι είναι ο Στρεπτόκοκκος της Ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό βακτήριο που βρίσκεται στο δέρμα και στην στοματική κοιλότητα ορισμένων ανθρώπων. Προκαλεί συνήθως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα και λιγότερο συχνά οστρακιά με την χαρακτηριστική εμφάνιση δερματικού εξανθήματος. Αυτές οι λοιμώξεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και σπάνια εξελίσσονται σε κάτι σοβαρότερο.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

Τυπικά εκδηλώνεται με Γενικά συμπτώματα αλλά και ενοχλήσεις από το Ανώτερο Αναπνευστικό όπως πυρετός, ρίγη, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, πονοκέφαλος, πονόλαιμος, τάση για εμετό και ενίοτε εξάνθημα.

Πότε αυτά θεωρούνται πιο σοβαρά;

Ορισμένα σπάνια στελέχη του βακτηρίου μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή λοίμωξη. Αυτά παράγουν μια τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση γνωστή ως τοξική καταπληξία ή shock. Σε αυτές τις περιπτώσεις το βακτήριο εισέρχεται και κυκλοφορεί στο αίμα και στους ιστούς και λόγω αυτής της τοξίνης προκαλεί βλάβη σε διάφορα όργανα όπως νεφρά, ήπαρ και καρδιά. Τότε ελαττώνεται η πίεση του αίματος, εκδηλώνεται ταχυκαρδία, ταχύπνοια και άλλα σοβαρά συμπτώματα τα οποία οφείλουν να αντιμετωπισθούν άμεσα και αποτελεσματικά.

Πότε ζητάμε Ιατρική συνδρομή;

Η συνδρομή Ιατρού και η λήψη κατάλληλου αντιβιοτικού αποτρέπει τα συμπτώματα αλλά και σοβαρότερη εξέλιξη ειδικά αν δεν συνυπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες όπως άλλες χρόνιες παθήσεις. Συνεπώς με την εμφάνιση των ύποπτων συμπτωμάτων, ενημερώνουμε άμεσα τον Ιατρό μας.

Που οφείλεται η αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων λοίμωξης από Στρεπτόκοκκο της Ομάδας Α (πυογόνο στρεπτόκοκκο);

Ο στρεπτόκοκκος βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί δραστικά μετά από λοίμωξη από Ιό του Αναπνευστικού συστήματος. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις εμφανίζεται αυτό που στην Ιατρική αποκαλείται βακτηριακή επιλοίμωξη.

Το “μίγμα” των τελευταίων ημερών ειδικά μετά τις συναντήσεις στα γιορτινά τραπέζια οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων Γρίπης, Covid 19 αλλά και RSV (Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός) και συνεπώς σε εμφάνιση κατάλληλων συνθηκών για επιλοίμωξη από πυογόνο στρεπτόκκοκκο.

Πως διαπιστώνω ότι πάσχω από  Στρεπτόκοκκο της Ομάδας Α;

Ενημερώνουμε άμεσα τον Ιατρό μας και οδηγούμαστε σε ειδικό Rapid Φαρυγγικού επιχρίσματος που ανιχνεύει την παρουσία του μικροβίου. Δεν επαναπαυόμαστε από το αρνητικό αποτέλεσμα σε περίπτωση όπου τα συμπτώματα επιμείνουν, αλλά συνεχίζουμε την διερεύνηση.

Τι μπορούμε να κάνουμε για την Πρόληψη μετάδοσης του Μικροβίου;

Ο Στρεπτόκοκκος είναι ένα βακτήριο που όπως και οι άλλοι παθογόνοι Ιοί που αναφέρθηκαν παραπάνω μεταδίδεται αερογενώς με τα σταγονίδια από τις εκκρίσεις του πάσχοντα.

Εάν θυμηθούμε και τηρήσουμε τους κανόνες Αναπνευστικής Υγιεινής όπως:

  • να φταρνιζόμαστε στον αγκώνα μας
  • να εφαρμόζουμε σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και να μην αγγίζουμε διάφορα αντικείμενα
  • να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε συνθήκες συνωστισμού
  • να οδηγούμαστε σε απομόνωση με τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα
  • να αποφεύγουμε χειραψίες και εναγκαλισμούς

έχουμε κάνει τεράστιο βήμα στην αποτροπή μετάδοσης.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Cohen R, Aujard Y, Bidet P, Bourrillon A, Bingen E, Foucaud P, François M, Garnier JM, Gendrel D, Guillot M, Hau I, Olivier C, Quinet B, Raymond J. Le streptocoque du groupe A. Un pathogène majeur pour la prochaine décennie? [Streptococcus pyogenes an emerging pathogen]. Arch Pediatr. 2005 Jul;12(7):1065-7. French. doi: 10.1016/j.arcped.2005.01.021. PMID: 15913971.

Reichardt W. Streptococcus pyogenes. Contrib Microbiol. 2001;8:90-101. doi: 10.1159/000060404. PMID: 11764740.

Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης

MD, MsC, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος
κιν:6972779231   d.tsairidis@dimokritos.org

Χριστίνα Κ.Τσίγαλου

MD, PhD, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος
Αν.Καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας – Ανοσολογίας ΔΠΘ
κιν:6944193771   ch.tsigalou@dimokritos.org

Κωνσταντίνος Ι. Αρβανιτίδης

Bsc, MD, PhD, Μοριακός Βιολόγος – Ιατρός
κιν:6944555538 k.arvanitidis@dimokritos.org