1) Η καρδιά μας χρειάζεται απαραίτητα 1 ώρα άσκησης κάθε μέρα;
Απάντηση : ΜΥΘΟΣ !!
Η σωματική δραστηριότητα είναι η βάση της καρδιακής ευεξίας χωρίς να απαιτείται αυξημένη διάρκεια αλλά μόνο προγραμματισμένη ενασχόληση. Μόλις 30 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας όπως κηπουρική, περπάτημα ή μια χαλαρή βόλτα με ποδήλατο για 5 ημέρες την εβδομάδα είναι ευεργετικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε τουλάχιστον 25 λεπτά πιο έντονης δραστηριότητας όπως τρέξιμο, κολύμπι ή μπάσκετ για μόλις 3 ημέρες την εβδομάδα. Μπορείτε να τα συνδυάσετε επίσης εάν αυτό λειτουργεί καλύτερα για εσάς.
2) Οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη;
Απάντηση : ΑΛΗΘΕΙΑ !!
Η αυξημένη πρόσληψη σε Φυτικές Ίνες μειώνει την ολική χοληστερόλη σας και μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται κυρίως σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Είναι προτιμότερο να τις λαμβάνετε μέσω διατροφής σε συνδυασμό και με άλλα εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά, ενώ εναλλακτικά για όσους το επιλέξουν υπάρχουν τα κατάλληλα συμπληρώματα σε μορφή σκευασμάτων.
3) Τα υψηλά επίπεδα Χοληστερόλης οφείλονται αποκλειστικά στην διατροφή!!
Απάντηση : ΜΥΘΟΣ !!
Πολλοί παράγοντες συνδέονται με τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και άλλων λιπιδίων στον οργανισμό. Η γενετική προδιάθεση μέσω κληρονομικότητας, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, η κατάχρηση του αλκοόλ, η αύξηση σωματικού βάρους αλλά και οι διαιτητικές επιλογές σε προϊόντα με κορεσμένα λιπαρά θεωρείται ότι συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Μεσογειακή διατροφή με ισορροπημένο θερμιδικά διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά και λευκό κρέας θεωρείται πως συμβάλλει καθοριστικά στην διατήρηση επιθυμητού σωματικού βάρους και στην αποτροπή μεταβολικών και καρδιακών παθήσεων.
4) Κόψτε το αλάτι για χάρη της καρδιάς!
Απάντηση : ΑΛΗΘΕΙΑ !!
Το επιπλέον αλάτι στην διατροφή συνδέεται με εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης καθώς και με ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Η αυξημένη παρουσία Νατρίου στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα θεωρείται πως οδηγεί στα παραπάνω. Διαβάστε με προσοχή τις ετικέτες συσκευασμένων τροφίμων και αντικαταστήστε την απαραίτητη γεύση του με ορισμένα αρωματικά και βότανα.
5) Η παχυσαρκία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Απάντηση : ΜΥΘΟΣ !!
Το να κάθεσαι στον καναπέ σου μπορεί να αποδειχθεί η χειρότερη συνήθεια που θα υιοθετήσεις για την καρδιά σου. Σύμφωνα με μια έκθεση του Κέντρου Νοσημάτων CDC, το 40% των Αμερικανών διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου επειδή παραμένουν σωματικά ανενεργοί. Οι άλλοι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι η αρτηριακή υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης όταν δεν αντιμετωπίζονται με επιτυχία, η δυσλιπιδαιμία και το κάπνισμα.
6) Οι καρδιακές παθήσεις σχετίζονται με μεγαλύτερη θνησιμότητα από ότι ο καρκίνος του μαστού;
Απάντηση : ΑΛΗΘΕΙΑ !!
Οι καρδιακές παθήσεις δυστυχώς, αποτελούν πλέον την πρώτη αιτία θανάτου περισσότερο από όλες τις μορφές καρκίνου αθροιστικά. Αναλυτικότερα, μία στις 3 γυναίκες καταλήγει από καρδιοπάθεια ενώ μόλις μία στις 31 από καρκίνο του μαστού.
7) Για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων,πιείτε κόκκινο κρασί!
Απάντηση : ΑΛΗΘΕΙΑ !!
Πολλές πρόσφατες διεθνείς μελέτες έχουν καταδείξει ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Εάν πίνετε πάντως, η Καρδιολογική Εταιρεία American Heart Association προτείνει όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες. Εάν δεν πίνετε όμως, μην ξεκινήσετε αφού διαβάσετε αυτό το άρθρο.
Τα οφέλη χρήσης του αλκοόλ δεν υπερτερούν των αρνητικών συνεπειών στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των εγκεφαλικών επεισοδίων και της επίμονης παχυσαρκίας.
8) Συμπεριλάβετε στην καθημερινή διατροφή σας το ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για πιο υγιή καρδιά.
Απάντηση : ΑΛΗΘΕΙΑ !!
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση λευκού κρέατος από ψάρια το οποίο είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά όπως ο σολομός και το σκουμπρί για τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Τα ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων που είναι βοηθός για την υγιή καρδιά, ενώ διαθέτουν ελάχιστες ποσότητες σε ανθυγιεινά κορεσμένα λίπη.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Fischer NM, Pallazola VA, Xun H, Cainzos-Achirica M, Michos ED. The evolution of the heart-healthy diet for vascular health: A walk through time. Vasc Med. 2020 Apr;25(2):184-193. doi: 10.1177/1358863X19901287. Epub 2020 Mar 3. PMID: 32124663.
O’Leary K. A Mediterranean diet is good for the heart. Nat Med. 2022 Dec;28(12):2449. doi: 10.1038/s41591-022-02145-y. PMID: 36581750.
ASANO S, OZAWA Y. [THE HEART AND DAILY DIET AND DIET THERAPY]. Chiryo. 1964;46:396-404. Japanese. PMID: 14124011.
Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης
MD, MsC, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος
κιν:6972779231 d.tsairidis@dimokritos.org
Χριστίνα Κ.Τσίγαλου
MD, PhD, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος
Αν.Καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας – Ανοσολογίας ΔΠΘ
κιν:6944193771 ch.tsigalou@dimokritos.org
Κωνσταντίνος Ι. Αρβανιτίδης
Bsc, MD, PhD, Μοριακός Βιολόγος – Ιατρός
κιν:6944555538 k.arvanitidis@dimokritos.org