Υγιεινές συνήθειες που περιορίζουν την φλεγμονή και στηρίζουν την σωστή λειτουργία του ανοσιακού μας συστήματος.
Τι είναι η φλεγμονή;
Η φλεγμονή είναι μέρος του συνολικού τρόπου με τον οποίο το σώμα αντιδρά σε απειλές όπως τραυματισμός ή είσοδος μικροβίων. Ειδικά κύτταρα, επιτίθενται οργανωμένα και απομονώνουν τους επίδοξους εισβολείς αποτρέποντας την παθογόνο δράση τους σε ιστούς και όργανα. Είναι σημαντικό μηχανισμός του Ανοσιακού Συστήματος που δρα έντονα όταν το χρειαζόμαστε και επιστρέφει σε φυσιολογική ηρεμία μετά.
Όμως μερικές φορές η Ανοσολογική απόκριση κατευθύνεται σε υγιή κύτταρα χωρίς εμφανή λόγο αλλά και χωρίς να μπορεί να περιοριστεί. Η παθολογική αυτή εκτροπή συναντάται στις Αυτοάνοσες και ανσοδιαμεσολαβούμενες παθήσεις και έχει βρεθεί ότι πιθανόν τροφοδοτείται από διάφορες ανθυγιεινές συνήθειες.
Ένα διαρκώς ενεργό ανοσιακό σύστημα προξενεί σταθερά βλάβες καταστρέφοντας ιστούς και όργανα και σχετίζεται με την εμφάνιση Ρευματοειδούς αρθρίτιδας, Φλεγμονώδους νόσου του Εντέρου, Σακχαρώδους Διαβήτη, Πολλαπλής Σκλήρυνσης κλπ.
Μπορούμε να παρέμβουμε;
Η έκλυση Αντιοξειδωτικών ουσιών και ο περιορισμός των Χημικών διαμεσολαβητών που προάγουν την Χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με την υιοθέτηση ορισμένων απλών καθημερινών συνήθειων. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, ο επαρκής ύπνος, η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας και η μείωση του στρες συμβάλλουν στην αποτροπή εμφάνισης της φλεγμονής.
Εάν αυτό φαίνεται περίπλοκο και αρκετά επίπονο, ξεκινήστε με μικρά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση όπως τα παρακάτω:
Τρώτε λιπαρά ψάρια δύο φορές την εβδομάδα.
Ο σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια όπως ο γαύρος, οι σαρδέλες και ο τόνος περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Τα ωμέγα-3 αναστέλλουν την παραγωγή χημικών ουσιών που προκαλούν φλεγμονή από ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό και για τον τύπο της φλεγμονής του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ .
Αλλά το σώμα μας δεν παράγει ωμέγα-3. Πρέπει να τα λαμβάνουμε από τα τρόφιμα.
Άλλοι τρόποι για την πρόληψη της φλεγμονής μέσω δίαιτας περιλαμβάνουν την ελαχιστοποίηση πρόσληψης επεξεργασμένων τροφίμων και πρόσθετων σακχάρων και την κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως, πουλερικών, ψαριών και ελαιόλαδου όπως ακριβώς συμβαίνει στην Μεσογειακή Διατροφή.
Ξαπλώστε σε άνετο στρώμα.
Το στρώμα ύπνου σας κάνει να αισθάνεστε άβολα το βράδυ;
Η τακτική έλλειψη ύπνου συμβάλλει στην παχυσαρκία, η οποία επίσης συνδέεται με χρόνια φλεγμονή.
Ο συνολικός ύπνος από επτά έως εννιά ώρες κάθε νύχτα σχετίζεται με μειωμένους κινδύνους εμφάνισης για πολλές χρόνιες ασθένειες συμπεριλαμβανομένης και της άνοιας.
Βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας.
Όλοι πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα όπως και να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα τακτικά. Είναι απαραίτητο να απομακρύνονται τα βακτήρια και τα υπολείμματα τροφών τα οποία προσκολλούνται συχνά στα δόντια δημιουργώντας πλάκα και τερηδόνα.
Τελικά μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση και να προκαλέσουν φλεγμονή και σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος μέσω της κυκλοφορίας του αίματος όπως στην καρδιά, στους πνεύμονες, ακόμη και στον εγκέφαλο.
Ο καθημερινός περίπατος χαλαρώνει και δρα ευεργετικά.
Η αερόβια άσκηση όπως το γρήγορο περπάτημα κάνει την καρδιά και τους πνεύμονές να λειτουργούν αποδοτικά και είναι ένας σημαντικός τρόπος για την καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής. Βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους στο οποίο περιέχονται ουσίες που προάγουν τη φλεγμονή.
Η άσκηση μπορεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή ορμονών που βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής.
Όλοι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα. Ξεκινήστε με ένα καθημερινό περπάτημα πέντε λεπτών και συνεχίστε μέχρι 20 ή 30 λεπτά την ημέρα.
Εάν έχετε καρδιακή νόσο ή διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το καλύτερο πρόγραμμα άσκησης.
Κάντε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής.
Νιώθετε άγχος; Το χρόνιο στρες προάγει τη φλεγμονή και συνδέεται με πολλές χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η κατάθλιψη και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου. Για να μειώσετε το άγχος, κάντε ασκήσεις χαλάρωσης και ηρεμίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι συμμετέχουν σε τέτοιους τύπους άσκησης έχουν καλύτερη διάθεση και χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής.
Καθίστε ήσυχα, πάρτε μια βαθιά αναπνοή και κρατήστε την μετρώντας ως το τρία. Εκπνεύστε και μετά κάντε μια παύση για να μετρήσετε το ίδιο. Συνεχίστε για ένα λεπτό.. Θα αισθανθείτε αμέσως καλύτερα!!
Θα λειτουργήσει πραγματικά;
Η εξάσκηση μόνο μιας από αυτές τις απλές στρατηγικές πιθανότατα δεν θα είναι αρκετή για να αποτρέψει όλες τις χρόνιες φλεγμονές και την πρόληψη στην εμφάνιση ανοσοδιαμεσολαβούμενων παθήσεων.
Αλλά πρέπει να ξεκινήσετε από κάπου…
Αν αυτό σημαίνει να αντικαταστήσετε ένα ανθυγιεινό γεύμα με ένα πιο υγιεινό, είστε στο σωστό δρόμο. Στη συνέχεια προσθέστε μια άλλη υγιεινή συνήθεια και μετά ακόμα μια. Τα συνδυασμένα αποτελέσματα τελικά θα αθροιστούν και θα σας κρατήσουν πιο υγιείς.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Abela AG, Fava S. Why is the Incidence of Type 1 Diabetes Increasing? Curr Diabetes Rev. 2021;17(8):e030521193110. doi: 10.2174/1573399817666210503133747. PMID: 33949935.
- Scrivo R, Perricone C, Altobelli A, Castellani C, Tinti L, Conti F, Valesini G. Dietary Habits Bursting into the Complex Pathogenesis of Autoimmune Diseases: The Emerging Role of Salt from Experimental and Clinical Studies. Nutrients. 2019 May 5;11(5):1013. doi: 10.3390/nu11051013. PMID: 31060286; PMCID: PMC6566149.
- Sigaux J, Semerano L, Favre G, Bessis N, Boissier MC. Salt, inflammatory joint disease, and autoimmunity. Joint Bone Spine. 2018 Jul;85(4):411-416. doi: 10.1016/j.jbspin.2017.06.003. Epub 2017 Jun 23. PMID: 28652101.
Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης
MD, MsC, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος
κιν:6972779231 d.tsairidis@dimokritos.org
Χριστίνα Κ.Τσίγαλου
MD, PhD, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος
Αν.Καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας – Ανοσολογίας ΔΠΘ
κιν:6944193771 ch.tsigalou@dimokritos.org
Κωνσταντίνος Ι. Αρβανιτίδης
Bsc, MD, PhD, Μοριακός Βιολόγος – Ιατρός
κιν:6944555538 k.arvanitidis@dimokritos.org