Σύνταξη άρθρου: Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης
Επιμέλεια: Χριστίνα Κ.Τσίγαλου
Τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε εχθές και εφαρμόζονται ήδη από σήμερα εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ – Υπουργείου Υγείας, αφορούν στην :
- Αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠΗ σε όλη την χώρα για τις επόμενες 4 εβδομάδες
- Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών για τις επόμενες 2 εβδομάδες
- Αναστολή όλων των συνεδρίων για τις επόμενες 4 εβδομάδες
- Διεξαγωγή των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών για τις επόμενες 2 εβδομάδες
- Προληπτική αναστολή λειτουργίας των σχολείων, όπου και όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο
Γιατί είναι απαραίτητο να εφαρμοσθούν τώρα;
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων εργαστηριακά κρουσμάτων στην χώρα μας έφτασε το τελευταίο διήμερο τα 73. Η πλειοψηφία από αυτά αφορά σε ασθενείς που εκτέθηκαν στον ιό του SARS–CoV-2 στο εξωτερικό καθώς και σε επιβεβαιωμένες επαφές από το άμεσο περιβάλλον τους μόλις επέστρεψαν στην Ελλάδα.
Καθώς λοιπόν ο συνολικός αριθμός ασθενών αυξάνεται, η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου και σε άλλα άτομα που δεν μπορούν εύκολα να εντοπισθούν από τις Υγειονομικές Αρχές και να απομονωθούν εγκαίρως επίσης αυξάνει. Παράλληλα η πιθανότητα εμφάνισης νέων κρουσμάτων ανεξάρτητων από αυτά που έως τώρα έχουν εντοπισθεί αλλά και η ικανότητα μετάδοσης της νόσου από ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια, καθιστούν αναγκαία την εφαρμογή μέτρων για την προστασία του γενικού πληθυσμού και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων.
Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού;
Όπως και σε άλλες Ιογενείς Λοιμώξεις του Αναπνευστικού Συστήματος με πιο γνωστή από αυτές την Γρίπη, η προχωρημένη ηλικία αλλά και η ύπαρξη υποκείμενων χρόνιων νοσημάτων όπως Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), Ηπατοπάθειες, Καρδιοπάθειες, Αρτηριακή Υπέρταση, Σακχαρώδης Διαβήτης, ασθενείς υπό Χημειοθεραπείες και Ανοσοκαταστολή, αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρής μορφής της νόσου.
Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του Ιού;
Η μετάδοση του Νέου Κορωνοϊού θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω των εκκρίσεων του Αναπνευστικού Συστήματος με τα σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι κοινωνικές εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ατόμων σε κλειστούς αλλά και ανοικτούς χώρους αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου και είναι προτιμότερο να αποφεύγονται.
Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;
Τα κύρια αρχικά συμπτώματα της νόσου είναι γενικά και περιλαμβάνουν: Πυρετό, Βήχα, Πονόλαιμο και σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται με Πόνους στις Αρθρώσεις και στους Μύες (Αρθραλγίες-Μυαλγίες), Ρινική Συμφόρηση και Καταρροή, Γενικότερη Καταβολή δυνάμεων-Κούραση-Αδυναμία.
Όσο η κατάσταση δεν βελτιώνεται και τα συμπτώματα επιμένουν, ο ασθενής εμφανίζει βαρύτερη νόσηση και επιπλοκές με Δύσπνοια-Δυσκολία στην Αναπνοή και Πνευμονία.
Είναι υποχρεωτικό αν νοσήσει κάποιος από Νέο Κορωνοϊό 2019 να εμφανίσει όλα τα συμπτώματα καθώς και τις παραπάνω επιπλοκές τους;
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών εμφάνισαν μόνο κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα σε ήπια μορφή και σταδιακή εξέλιξη. Υπάρχουν περιπτώσεις μάλιστα όπου δεν εμφανίζεται κανένα ιδιαίτερο σύμπτωμα και δεν αισθάνονται άρρωστοι. Οι περισσότεροι ( 80%) υπολογίζεται ότι αναρρώνουν από την ασθένεια χωρίς επιπλοκές και χωρίς την ανάγκη ιδιαίτερης ιατρικής φροντίδας. Διατηρούν όμως την ικανότητα να μεταδώσουν ως φορείς τον ιό σε άλλα άτομα του περιβάλλοντος τους και αυτό καθιστά αναγκαία την επιβολή προληπτικών μέτρων για την αποφυγή διασποράς της νόσου.
Ποια είναι τα Μέτρα Προστασίας απέναντι στη νόσο COVID-19;
- Εφαρμόστε την Υγιεινή των Χεριών με πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ,ενώ συμπληρωματικά χρησιμοποιείστε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα
- Διατηρείτε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από οποιονδήποτε εμφανίζει συμπτώματα όπως βήχα ή φτέρνισμα
- Μην αγγίζετε τα μάτια σας, την μύτη ή το στόμα σας. Αυτά αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου του ιού σε έναν υγιή οργανισμό
- Βεβαιωθείτε ότι εσείς και οι γύρω σας ακολουθείτε τους Κανόνες της Ορθής Υγιεινής του Αναπνευστικού Συστήματος(καλύπτετε το στόμα και την μύτη σας με λυγισμένο αγκώνα όταν βήχετε ή φτερνίζεστε)
- Εφαρμόστε τους βασικούς κανόνες απολύμανσης των εξωτερικών επιφανειών με κατάλληλο διάλυμα (πχ χλωρίνη). Έτσι ελαχιστοποιείται η πιθανότητα μετάδοσης του ιού μέσω της επαφής με διάφορα αντικείμενα
- Μείνετε σπίτι εάν αισθάνεστε αδιαθεσία. Εάν έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, ζητείστε ιατρική συμβουλή
Σε κάθε περίπτωση, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στον Ιατρό σας για οποιαδήποτε απορία έχετε ή όποια ερώτηση σας απασχολεί.
Επιπλέον, ο αρμόδιος Εθνικός Οργανισμός Υγείας – ΕΟΔΥ έχει εγκαινιάσει 4ψήφια γραμμή επικοινωνίας για το κοινό στο 1135 με 24ωρη λειτουργία, που παρέχει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τον Νέο Κορωνοϊό CoVid19.
Η ψύχραιμη και έγκυρη ενημέρωση αποτελούν την καλύτερη ασπίδα προστασίας για εμάς και τους γύρω μας !!!
Χριστίνα Κ.Τσίγαλου
MD,PhD,Βιοπαθολόγος-ΜικροβιολόγοςΕπ.Καθηγήτρια Ιατρικής – Μοριακής Μικροβιολογίας ΔΠΘ
κιν:6344193771 , ch.tsigalou@dimokritos.org
Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης
MD, MsC, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος
κιν:6372779231 d.tsairidis@dimokritos.org