Σύνταξη άρθρου: Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης
Επιμέλεια: Χριστίνα Κ.Τσίγαλου
Από τα λίγα πράγματα που απέμειναν να κάνουμε αυτές τις ημέρες είναι οι απαραίτητες αγορές προμηθειών για κάθε σπίτι. Πόσο «ύποπτες» όμως θα πρέπει να θεωρούνται οι συσκευασίες των προϊόντων όπως και οι σακούλες με τα ψώνια μας και πόσο σίγουροι είμαστε ότι δεν μεταφέρουμε τον Νέο Κορονοϊό μαζί με τις αγορές μας στο σπίτι;
Υπάρχει λόγος «συναγερμού» κάθε φορά που φτάνουν οι σακούλες στην είσοδο του σπιτιού μας;
Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε ορισμένες ψύχραιμες απαντήσεις που θα κάνουν περισσότερη υπεύθυνη και λιγότερο αγχωτική αυτήν την τόσο απαραίτητη διαδικασία.
Ψωνίστε όταν είναι αναγκαίο και πάντα με ασφάλεια
Η CoVid19 λοίμωξη μεταδίδεται κατά κύριο λόγο είτε αερογενώς με μολυσματικά σταγονίδια από κάποιο πάσχοντα είτε μέσω επαφής με μολυσματικές επιφάνειες. Θυμηθείτε το όταν επισκέπτεστε κάποιο κατάστημα και εφαρμόστε τα παρακάτω:
- Φέρτε τις δικές σας σακούλες πολλαπλών χρήσεων.
- Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, απολυμάνετε την λαβή από το καρότσι ή το καλάθι πριν τα χρησιμοποιήσετε.
- Χρησιμοποιήστε πλαστικά γάντια και μάσκα σύμφωνα με τις συστάσεις από τους επίσημους φορείς Υγείας.
- Αγοράστε προϊόντα με χρονικό ορίζοντα 4 ή 5 ημερών τουλάχιστον. Ελαττώνοντας τις επισκέψεις σας σε κάθε κατάστημα σημαίνει ότι περιορίζετε τις πιθανότητες να προσβληθείτε από τον ιό.
- Διατηρείστε πάντα την αναγκαία απόσταση ασφαλείας των 2 μέτρων με τους γύρω σας.
- Για την πληρωμή στο ταμείο, χρησιμοποιείστε κάρτα για ανέπαφες συναλλαγές. Ελαχιστοποιείτε τον χρόνο παραμονής στο κατάστημα και αποφεύγετε την χρήση χαρτονομισμάτων πάνω στα οποία επιζεί ο ιός.
- Μην επισκέπτεστε κανένα κατάστημα εάν εμφανίζετε συμπτώματα της CoVid19 λοίμωξης. Αναζητείστε άμεσα συμβουλή από τον Ιατρό σας.
Όταν επιστρέφετε από εξωτερικές αγορές, θυμηθείτε ότι:
Αν και παραμένουν αρκετά πράγματα άγνωστα ή ασαφή γύρω από τον κύκλο ζωής του ιού SARS-CoV-2, είναι γνωστό ότι καταφέρνει και επιβιώνει σε άψυχες επιφάνειες για κάποιο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες πιστεύεται ότι σε επιφάνειες από χαρτί είναι δυνατόν να επιβιώσει από 1 έως 24 ώρες, σε επιφάνειες από χαλκό μόνο 4 ώρες, σε μεταλλικές επιφάνειες(αλουμίνιο, ανοξείδωτο χάλυβα) ως και 2 ημέρες, ενώ τέλος πάνω σε πλαστικές επιφάνειες ως και 3 ημέρες.
Τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τις πιθανότητες να μεταφέρετε ανεπιθύμητους επισκέπτες στο σπίτι σας!
- Αφήστε τα ψώνια με τις συσκευασίες τους σε χώρο εκτός σπιτιού (π.χ. μπαλκόνι) για χρονικό διάστημα ως και 3ημέρες αν αυτό είναι εφικτό χωρίς να αλλοιωθούν
- Εάν αποφασίσετε να τα μεταφέρετε άμεσα εντός της οικίας σας, φροντίστε να τοποθετήσετε με προσοχή τις συσκευασίες σε μια μόνο συγκεκριμένη επιφάνεια του σπιτιού σας. Την παραπάνω επιφάνεια, θεωρήσετε την πλέον μολυσματική.
- Απολυμάνετε με προσοχή μια άλλη δεύτερη-βοηθητική επιφάνεια.
- Με αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης σε νερό, ή σαπούνι και νερό ή με χρήση αντισηπτικού διαλύματος για τα χέρια και ένα πανί καθαρίστε εξωτερικά τις συσκευασίες καθώς τις βγάζετε από τις σακούλες.
- Τοποθετείστε τις καθαρές πλέον συσκευασίες στην καθαρή δεύτερη-βοηθητική επιφάνεια και αφήστε να στεγνώσουν.
- Τα συσκευασμένα τρόφιμα και τα άλλα αγαθά μπορούν πλέον να τοποθετηθούν με ασφάλεια στο ψυγείο καθώς και σε αποθηκευτικούς χώρους.
- Είναι απαραίτητο να καθαρίζουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό βρύσης και λίγο σαπούνι φρούτα και λαχανικά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο ή σε άλλο ασφαλές μέρος.
- Μετά το τέλος της διαδικασίας, καθαρίστε με προσοχή την αρχική επιφάνεια
Απολυμάνετε με προσοχή κάθε χερούλι ή λαβή πόρτας που χρησιμοποιήσατε.
Πλύνετε με προσοχή τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.
Ανακυκλώστε με προσοχή κάθε πλαστική σακούλα μεταφοράς, κάθε χάρτινη ή μεταλλική συσκευασία στους ειδικούς μπλε κάδους.
Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα για όλους μας.
Χρησιμοποιήστε μόνο τους πράσινους κάδους για να απορρίψετε πλαστικά γάντια και μάσκες που έχετε χρησιμοποιήσει
Θυμηθείτε, τα παραπάνω υλικά ΔΕΝ ανακυκλώνονται!
Μπορεί όλα τα παραπάνω να μοιάζουν περίπλοκα, πρωτόγνωρα και σίγουρα να απαιτούν χρόνο. Όμως θυμηθείτε, ότι τώρα πια έχουμε χρόνο. Ας τον αξιοποιήσουμε σωστά για το καλό όλων μας!
Χριστίνα Κ.Τσίγαλου
MD,PhD,Βιοπαθολόγος-ΜικροβιολόγοςΕπ.Καθηγήτρια Ιατρικής – Μοριακής Μικροβιολογίας ΔΠΘ
κιν:6344193771 , ch.tsigalou@dimokritos.org
Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης
MD, MsC, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος
κιν:6372779231 d.tsairidis@dimokritos.org