Η πολυπόθητη χαλάρωση έρχεται, όμως η COVID-19 παραμένει ακόμα εδώ…

Για να απομακρύνετε τον κίνδυνο μετάδοσης, είναι καλύτερα να αποφύγετε τις ώρες αιχμής σε πισίνες και παραλίες αλλά να επιλέξετε πρωινές ώρες για το μπάνιο σας ή ακόμα νωρίς το απόγευμα. Διατηρείστε όσο είναι δυνατόν την απαιτούμενη απόσταση ασφάλειας των 2 μέτρων από τους γύρω σας στις κοινωνικές εκδηλώσεις, εφαρμόστε την υγιεινή των χεριών και μην παραβλέπετε την κάπως άβολη για τους θερινούς μήνες αλλά τόσο απαραίτητη χρήση της μάσκας κυρίως κατά την παρουσία σας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η ενυδάτωση είναι η καλύτερη απάντηση στις υψηλές θερμοκρασίες !!

Για να αποφύγετε την αφυδάτωση η κατανάλωση νερού και όχι αναψυκτικών τα οποία επιτείνουν το αίσθημα της δίψας είναι ο καλύτερος σύμμαχος. Μην περιμένετε μέχρι να διψάσετε.. Δροσιστείτε έστω και με μικρές ποσότητες όσο πιο τακτικά μπορείτε. Όχι καφεΐνη και αλκοόλ με υπερβολή που έχουν έντονη διουρητική δράση αλλά κατανάλωση λαχανικών και καλοκαιρινών φρούτων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε νερό, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Γλιτώνετε θερμίδες, αντιμετωπίζετε τις απώλειες σε νερό ενώ γεμίζετε με γεύση!!

Ο ήλιος μας παρέχει Βιταμίνη D αλλά προκαλεί και εγκαύματα

Εφαρμόστε το απαραίτητο αντιηλιακό με υψηλό Δείκτη Προστασίας (SPF),  20 με 30 λεπτά πριν από την έκθεση σας στον ήλιο και ανανεώστε συχνά. Παραμείνετε σε σκιερό μέρος ειδικά το διάστημα με υψηλή ακτινοβολία (11.00 με 16.00) και θυμηθείτε ότι τα μικρά παιδιά είναι πιο ευαίσθητα. Είναι προτιμότερο να φοράτε ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα που καλύπτουν το σώμα και προστατεύουν από εγκαύματα μαζί με το πάντα απαραίτητο καπέλο!

Υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε βουτιές, αλλά και σε κίνδυνο Θερμοπληξίας

Περιορίστε την φυσική δραστηριότητα και κάθε άλλη άσκοπη εργασία τις ώρες με υψηλή θερμοκρασία και έντονη ακτινοβολία. Αναζητείστε μέρη σκιερά και δροσερά. Φροντίστε τα ρούχα και την ενυδάτωσή σας. Ο κίνδυνος ηλίασης και θερμοπληξίας αυξάνεται σε παρατεταμένη και χωρίς προστασία έκθεση στον ήλιο.

Οργανώστε τις διακοπές σας, οργανώστε και το φαρμακείο σας

Οι μέρες των διακοπών σημαίνουν χαλάρωση, μπορεί όμως να κρύβουν και απρόοπτα. Ένα οργανωμένο φαρμακείο με τα απαραίτητα πρώτα είδη είναι πάντα χρήσιμο, ειδικά για όσους ήδη λαμβάνουν κάποια αγωγή. Καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας γιατί στις διακοπές μπορεί να αντιμετωπίσετε:

  • Ναυτίες – Αίσθημα Ζάλης, από τις διαρκείς μετακινήσεις και τις υψηλές θερμοκρασίες
  • Διάρροιες, από κατανάλωση τροφίμων που δεν συντηρήθηκαν σωστά ή από κάποια ιογενή λοίμωξη
  • Μικροτραυματισμούς
  • Αλλεργίες και τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες, σφήκες, μέδουσες κλπ.
  • Εγκαύματα, από την πολύωρη έκθεση στον ήλιο

Ουρολοιμώξεις

Από τις πιο συχνές παθήσεις του καλοκαιριού είναι οι ουρολοιμώξεις. Εμφανίζονται πιο συχνά σε γυναίκες και ευνοούνται από την επαφή με μικρόβια στην παραλία και στις πισίνες όπως και από την παραμονή με βρεγμένο μαγιό που αμελούμε να αλλάξουμε. Οι συνεχείς υψηλές θερμοκρασίες, η αυξημένη υγρασία αλλά και τα συχνότερα ταξίδια με την αναγκαστική χρήση κοινόχρηστης τουαλέτας είτε αναβολή της ούρησης, συμβάλουν στην πιο εύκολη εμφάνιση τους.

Μπορούμε να τις αποτρέψετε αν:

  • Μείνετε ενυδατωμένοι
  • Αποφύγετε τα στενά εσώρουχα και μαγιό
  • Δεν αναβάλλετε την ούρηση για αργότερα
  • Επιδείξετε μεγάλη προσοχή στις Δημόσιες τουαλέτες
  • Χρησιμοποιήσετε πετσέτα ή ψάθα όταν κάθεστε στην άμμο

Κολύμβηση

Η χώρα μας διαθέτει τις πιο όμορφες παραλίες. Όμως κάθε χρόνο περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ενώ 10 από αυτούς είναι έφηβοι και παιδιά. Συνήθως συμβαίνει σε μικρή απόσταση από την στεριά, τις μεσημβρινές ώρες  της ημέρας και αφορά πιο συχνά στους άνδρες. Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα παιδιά έως 5 ετών όπως και οι ηλικιωμένοι.

Για να απολαύσετε υπεύθυνα και με ασφάλεια το κολύμπι, είναι προτιμότερο να:

  • Κολυμπήσετε αφού περάσουν 3 ώρες από την λήψη γεύματος
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ στην παραλία
  • Διατηρείτε πάντα υπό την επίβλεψή σας τα παιδιά
  • Μην απομακρύνεστε από την παραλία σε απόσταση μεγαλύτερη από τα 50 μέτρα
  • Μην υπερεκτιμάτε τις δυνατότητες σας

Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης

MD, MsC, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος
κιν:6972779231   d.tsairidis@dimokritos.org

Χριστίνα Κ.Τσίγαλου

MD, PhD, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος
Επ.Καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας – Ανοσολογίας ΔΠΘ
κιν:6944193771   ch.tsigalou@dimokritos.org

Κωνσταντίνος Ι. Αρβανιτίδης

Bsc, MD, PhD, Μοριακός Βιολόγος – Ιατρός
κιν:6944555538 k.arvanitidis@dimokritos.org